Menu
Oman Oman

Oman

Verborgen luxe parel van het Midden-Oosten

Ontdek Oman

Verrassend, authentiek en gastvrij. Oman is de verborgen parel van Arabië die u zal betoveren. Eindeloze woestijnen, imposante bergpartijen en grillige kusten met idyllische baaitjes, Moeder Natuur laat zich in Oman niet onbetuigd. Combineer dit met een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en u zult uw ogen uitkijken. Maar de echte pracht van Oman zit in het warme onthaal dat u overal ervaart.

Slenter door kleurrijke soeks, verken spectaculaire rotsformaties en overnacht onder een sprookjesachtige sterrenhemel in de woestijn. Laat u vergezellen door de geur van citrusvruchten en wierook, ontmoet fascinerende bedoeïenen, zeeschildpadden en dolfijnen, en droom weg in imposante resorts in de stijl van 1001 Nachten. In Oman wacht u totale ontspanning, terwijl al uw zintuigen worden geprikkeld.

Highlights  |  Accommodaties  |  Experiences  |  Praktisch

Oman Oman

Wat u kunt verwachten:

  • Koninklijke gastvrijheid  en ongeëvenaarde service met luxueuze accommodaties te midden van betoverende landschappen
  • Verken het Omaanse erfgoed en ontdek een betoverende wereld met eeuwenoude forten, kleurrijke souks, gastvrije bevolking en contrastrijke natuurlandschappen
  • Geniet van gastronomische diners op betoverende locaties en proef de rijkdom van de lokale keuken
  • Van woestijnsafari's tot helikoptervluchten over majestueuze bergen, geef uw reis vorm zoals u dat wenst, met ongekende luxe en exclusiviteit


PLAN UW REIS NAAR OMAN

Impressie

Oman
Oman
Wahiba Sands Oman
Oman
Oman
+ 4

Highlights

Oman is een land met een rijke cultuur en geschiedenis, en er is veel te zien en te doen. Of u nu op zoek bent naar imposante bergen, prachtige moskeeën of woestijnavonturen, u vindt het allemaal in Oman. Onze bestemmingsexperts hebben een selectie gemaakt van de beste plaatsen om te bezoeken, zodat u het beste uit uw reis kunt halen. U kunt deze bestemmingen op verschillende manieren in uw reis opnemen.

Verblijf in exclusieve hotels

Bijzonder overnachten in Oman? Er zijn enorm veel unieke accommodaties en resorts in Oman. Onze specialisten hebben de mooiste kleinschalige, luxe hotels en resorts met de allerbeste service voor u geselecteerd.

Oman

Wat wordt uw droomreis?

Wij ontwerpen op maat gemaakte reizen voor mensen die op zoek zijn naar een buitengewone ervaring die verder gaat dan het gebruikelijke. Ons team van getalenteerde reisontwerpers en lokale gidsen werkt nauw samen om voor u een ultieme reiservaring te creëren en de bestemming echt laat beleven.

REISVOORSTEL AANVRAGEN

Experiences

Wij bieden een breed scala aan unieke experiences aan, van glamping in de woestijn tot culturele tours en culinaire avonturen. Onderstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de unieke ervaringen die wij kunnen creëren voor onze reizigers. Op basis van uw wensen en dromen stellen we een reis samen die perfect bij u past.

luxe overnachten in de woestijn Oman luxe overnachten in de woestijn Oman

Glamping in de woestijn

Wilt u een sprookjesachtige ervaring in de woestijn? Overnacht in een luxe privétent onder de fonkelende sterrenhemel. Dé kans om het Sprookje van 1001 Nachten te ervaren.

BEKIJK EXPERIENCE

Snorkelen bij de Daymaniyat eilanden in Oman Snorkelen bij de Daymaniyat eilanden in Oman

Snorkelen bij de Daymaniyat eilanden

Ontdek de onderwaterwereld van Oman op een snorkeltour naar de Daymaniyat-eilanden. Geniet van kristalhelder water, rijke koraalriffen en een sfeervolle barbecue op het strand.

BEKIJK EXPERIENCE

Praktische informatie

Klimaat & beste reistijd

Het klimaat in Oman is over het algemeen warm en droog. Er heerst een warm woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en prettig warme winters. De temperaturen variëren van 15° Celsius in de bergen tijdens de winter tot 48° Celsius in de zomer in Muscat. In de woestijn kan het gedurende de zomer zelfs 54° Celsius worden.

Het klimaat kan in de verschillende regio’s behoorlijk variëren. In de kustgebieden is het tijdens de zomermaanden behoorlijk warm door een hoge luchtvochtigheidsgraad. Landinwaarts bij de berggebieden is het in dezelfde periode juist vrij droog en is er een aangename temperatuur. In de zuidelijke regio Dhofar is het klimaat gedurende het gehele jaar vrij gelijkmatig mild.

In Dhofar zorgt de jaarlijkse moesson van juni tot en met september voor een ware metamorfose. Door de regenval verandert het landschap in een groene oase met weelderige vegetatie en watervallen. De regio is gedurende deze periode zeer populair onder reizigers uit de landen van het Arabisch Schiereiland die dit bijzondere natuurfenomeen niet kennen.

De beste reistijd voor Oman is over het algemeen in onze wintermaanden, van oktober tot en met april. In deze periode is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en de luchtvochtigheid niet al te hoog. Gedurende onze zomer zijn de berggebieden en de zuidelijke regio Dhofar het beste te bezoeken. Als u een reis wil maken waarbij u zowel het noorden als het zuiden bezoekt, kunt u het beste reizen in de periode oktober tot en met december.

Vaccinaties & gezondheid

Het wordt altijd aanbevolen om ruim voor aanvang van uw reis advies te vragen over de benodigde vaccinaties. Hoewel er officieel geen enkele vaccinatie verplicht is voor een bezoek aan Oman, worden bepaalde vaccinaties wel aanbevolen. Het wordt aangeraden om de D.T.P. (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A vaccinaties te krijgen. Neem contact op met Thuisvaccinaties.nl, uw huisarts of GGD voor advies.

De zon in Oman is een stuk sterker dan in Nederland. We raden u aan om vooral in het begin rustig aan te doen met de zon en de heetste uren van de dag te vermijden. Het is belangrijk om uzelf goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

In de warmte verliest u veel vocht. Een tekort aan vocht kan leiden tot flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op kinderen, aangezien hun huidjes nog erg gevoelig zijn. Vergeet niet om een zonnebril, hoed of pet mee te nemen.

Tijdsverschil

Wanneer het in Nederland/België zomertijd is, dan is het tijdsverschil met Oman 2 uur en is het in Oman 2 uur later dan in Nederland/België. In de winter is het tijdsverschil met Oman 3 uur.

Geld & valuta

De munteenheid van Oman is de Omani Rial (OMR). Geld kan gewisseld worden op de luchthaven of bij een wisselkantoor. Het is verstandig om Euro’s mee te nemen in verschillende coupures. Geld wisselen bij hotels kan ook, echter zal de wisselkoers hier ongunstiger zijn.

Pinpassen en creditcards kunnen in Oman ook prima gebruikt worden. Creditcards worden in veel hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Contant betalen heeft daarbuiten echter nog de voorkeur. Op veel plaatsen in Oman zijn er geldautomaten te vinden waar u geld kunt opnemen met uw pinpas met Europas, Cirrus of Maestro logo en met uw creditcard (AMEX, VISA, Mastercard en soms ook Diners Club). Vergeet niet uw pinpas op Werelddekking te zetten.

Belangrijke feestdagen

Op belangrijke feestdagen in Oman kunnen winkels en bedrijven gesloten zijn en is het soms moeilijker reizen. Het is echter wel een unieke belevenis om zo’n dag mee te vieren met de lokale bevolking. Bepaalde musea en overheidsinstellingen kunnen gesloten zijn op feestdagen.

Omdat Oman een overwegend islamitisch land is, sluiten de feestdagen daar ook bij aan. De exacte datum wordt bepaald door de Islamitische maankalender die korter is dan onze zonnekalender. Hierdoor verschuift de datum van een feestdag dus ieder jaar ca. 10 dagen naar voren. Dit zijn de belangrijkste Islamitische feestdagen:

  • Ramadan

Jaarlijks houden alle moslims ter wereld in de 9e maand van de Islamitische kalender een vastenperiode, de Ramadan. Dit houdt in dat men 30 dagen lang niet mag eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook roken, alcohol en seks zijn uit den boze. Moslims herdenken in deze maand dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving en deze heeft opgeschreven in de Koran en ervaren de Ramadan als een tijd van reiniging van de ziel. Wanneer de zon ondergaat wordt de zogenaamde Iftar maaltijd gebruikt, waarna men op bezoek gaat bij elkaar of naar de moskee gaat om samen te komen.

Vaak wordt er gedacht dat het voor toeristen geen goed idee is om Oman tijdens de Ramadan te bezoeken, maar dit is niet waar. Er heerst juist veel gezelligheid op straat ’s avonds en alles is mooi versierd. Sommige winkels zijn wat beperkter geopend, maar de meeste toeristische attracties zijn normaal toegankelijk tijdens de Ramadan. Als niet moslim bent u niet verplicht om mee te doen aan de Ramadan en kunt u overdag gewoon eten en drinken. Het wordt wel zeer gewaardeerd om dit niet voor de neus van iemand te doen die wel vast. Roken of alcohol drinken in het openbaar worden niet gewaardeerd, maar in toeristische hotels is ook dit verder geen probleem.

  • Eid al Fitre (Suikerfeest)

Dit is de eerste belangrijke Islamitische feestdag en wordt ook wel het kleine feest genoemd. Het Suikerfeest wordt gevierd als de Ramadan vastenperiode eindigt. Veel mensen gaan dan naar familie om het feest gezamenlijk te vieren, waardoor het openbare leven zo’n 3 dagen grotendeels stil komt te liggen.

  • Eid al Adha (Offerfeest)

Het offerfeest is de grootste Islamitische feestdag. Voorafgaand aan het offerfeest vindt de Hadj plaats, de heilige pelgrimstocht naar Mekka die iedere moslim met voldoende geld minimaal eens in zijn leven moet volbrengen. Verder is het gebruikelijk om een dier te slachten op deze feestdag om vervolgens het vlees te delen met familie, buren, vrienden en de armen. Het is dus een feest van samenkomen en met elkaar delen en erg belangrijk voor alle moslims.

  • Muharram (Islamitisch nieuwjaar)

Muharram is de start van het islamitische jaar en valt samen met de Hijrah, de herdenking van de start van de Profeet’s reis van Mekka naar Medina in 622 voor Christus. 

Gebruiken

Zoals de omringende landen in het Midden-Oosten, is Oman een Islamitische Staat. Echter, in tegenstelling tot veel andere landen op het Arabisch Schiereiland, is Oman een open land en op veel gebieden zelfs één van de meest vooruitstrevende landen van de regio.

Vrouwen op hogere posities is heel normaal in Oman. Alcohol en de meeste andere westerse gewoontes worden hier inmiddels ook als redelijk normaal gezien. Dit geldt ook voor westerse kleding, maar pas toch enigszins op met uw kledingkeuze. Korte broeken boven de knie, blote schouders, strakke kleding en teveel bloot kan als aanstootgevend worden gezien en lichamelijk contact op straat tussen mannen en vrouwen wordt niet gewaardeerd.

Wanneer u een moskee wil bezoeken, dient u zich te houden aan de kledingvoorschriften (schouders en benen bedekt, hoofdbedekking voor vrouwen). Badkleding mag alleen gedragen worden bij het zwembad of op het strand. Topless zonnen of zwemmen is streng verboden. Tijdens de Ramadan maand zijn de regels scherper en gelden er strengere regels m.b.t. eten en drinken in het openbaar.

De fantastisch mooie omgeving en bijzondere mensen van Oman zult u zeker op beeld willen vastleggen. Vraag wel altijd even om toestemming als u een foto wil maken van mensen. Zeker voor vrouwen en bedoeïenen is toestemming noodzakelijk.

Reisdocumenten/Visum

Reizigers naar Oman hebben een geldig Nederlands paspoort/Belgisch internationale reispas nodig dat bij binnenkomst in Oman nog minimaal zes maanden geldig is.

Voorafgaand aan de reis dient er een E-visum te worden aangevraagd via het online aanvraagsysteem. Een single entry toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 30 dagen verblijf kost OMR 20 per persoon (ca. € 50 p.p.). Tijdens de aanvraag heeft u onder andere een digitale pasfoto en een creditcard nodig. De aanvraag dient uiterlijk 1 week voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. De bevestiging van de visumaanvraag ontvangt u binnen 72 uur via email.

Het is ook mogelijk om het E-visum aan te vragen via onze partner Visa4travel. In dat geval zijn er extra afhandelingskosten van toepassing. De betaling kan geschieden via creditcard of iDEAL op Visum Oman aanvragen.

Bezoekt u Oman met een cruise? Speciaal voor cruisepassagiers zijn visa gratis tot een verblijfsduur van maximaal 48 uur. Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden.

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse/Belgische nationaliteit. Houdt u er rekening mee dat de informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum aan verandering onderhevig is.

Klimaat & beste reistijd

Het klimaat in Oman is over het algemeen warm en droog. Er heerst een warm woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en prettig warme winters. De temperaturen variëren van 15° Celsius in de bergen tijdens de winter tot 48° Celsius in de zomer in Muscat. In de woestijn kan het gedurende de zomer zelfs 54° Celsius worden.

Het klimaat kan in de verschillende regio’s behoorlijk variëren. In de kustgebieden is het tijdens de zomermaanden behoorlijk warm door een hoge luchtvochtigheidsgraad. Landinwaarts bij de berggebieden is het in dezelfde periode juist vrij droog en is er een aangename temperatuur. In de zuidelijke regio Dhofar is het klimaat gedurende het gehele jaar vrij gelijkmatig mild.

In Dhofar zorgt de jaarlijkse moesson van juni tot en met september voor een ware metamorfose. Door de regenval verandert het landschap in een groene oase met weelderige vegetatie en watervallen. De regio is gedurende deze periode zeer populair onder reizigers uit de landen van het Arabisch Schiereiland die dit bijzondere natuurfenomeen niet kennen.

De beste reistijd voor Oman is over het algemeen in onze wintermaanden, van oktober tot en met april. In deze periode is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en de luchtvochtigheid niet al te hoog. Gedurende onze zomer zijn de berggebieden en de zuidelijke regio Dhofar het beste te bezoeken. Als u een reis wil maken waarbij u zowel het noorden als het zuiden bezoekt, kunt u het beste reizen in de periode oktober tot en met december.

Vaccinaties & gezondheid

Het wordt altijd aanbevolen om ruim voor aanvang van uw reis advies te vragen over de benodigde vaccinaties. Hoewel er officieel geen enkele vaccinatie verplicht is voor een bezoek aan Oman, worden bepaalde vaccinaties wel aanbevolen. Het wordt aangeraden om de D.T.P. (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A vaccinaties te krijgen. Neem contact op met Thuisvaccinaties.nl, uw huisarts of GGD voor advies.

De zon in Oman is een stuk sterker dan in Nederland. We raden u aan om vooral in het begin rustig aan te doen met de zon en de heetste uren van de dag te vermijden. Het is belangrijk om uzelf goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

In de warmte verliest u veel vocht. Een tekort aan vocht kan leiden tot flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Let vooral op kinderen, aangezien hun huidjes nog erg gevoelig zijn. Vergeet niet om een zonnebril, hoed of pet mee te nemen.

Tijdsverschil

Wanneer het in Nederland/België zomertijd is, dan is het tijdsverschil met Oman 2 uur en is het in Oman 2 uur later dan in Nederland/België. In de winter is het tijdsverschil met Oman 3 uur.

Geld & valuta

De munteenheid van Oman is de Omani Rial (OMR). Geld kan gewisseld worden op de luchthaven of bij een wisselkantoor. Het is verstandig om Euro’s mee te nemen in verschillende coupures. Geld wisselen bij hotels kan ook, echter zal de wisselkoers hier ongunstiger zijn.

Pinpassen en creditcards kunnen in Oman ook prima gebruikt worden. Creditcards worden in veel hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Contant betalen heeft daarbuiten echter nog de voorkeur. Op veel plaatsen in Oman zijn er geldautomaten te vinden waar u geld kunt opnemen met uw pinpas met Europas, Cirrus of Maestro logo en met uw creditcard (AMEX, VISA, Mastercard en soms ook Diners Club). Vergeet niet uw pinpas op Werelddekking te zetten.

Belangrijke feestdagen

Op belangrijke feestdagen in Oman kunnen winkels en bedrijven gesloten zijn en is het soms moeilijker reizen. Het is echter wel een unieke belevenis om zo’n dag mee te vieren met de lokale bevolking. Bepaalde musea en overheidsinstellingen kunnen gesloten zijn op feestdagen.

Omdat Oman een overwegend islamitisch land is, sluiten de feestdagen daar ook bij aan. De exacte datum wordt bepaald door de Islamitische maankalender die korter is dan onze zonnekalender. Hierdoor verschuift de datum van een feestdag dus ieder jaar ca. 10 dagen naar voren. Dit zijn de belangrijkste Islamitische feestdagen:

  • Ramadan

Jaarlijks houden alle moslims ter wereld in de 9e maand van de Islamitische kalender een vastenperiode, de Ramadan. Dit houdt in dat men 30 dagen lang niet mag eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook roken, alcohol en seks zijn uit den boze. Moslims herdenken in deze maand dat Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving en deze heeft opgeschreven in de Koran en ervaren de Ramadan als een tijd van reiniging van de ziel. Wanneer de zon ondergaat wordt de zogenaamde Iftar maaltijd gebruikt, waarna men op bezoek gaat bij elkaar of naar de moskee gaat om samen te komen.

Vaak wordt er gedacht dat het voor toeristen geen goed idee is om Oman tijdens de Ramadan te bezoeken, maar dit is niet waar. Er heerst juist veel gezelligheid op straat ’s avonds en alles is mooi versierd. Sommige winkels zijn wat beperkter geopend, maar de meeste toeristische attracties zijn normaal toegankelijk tijdens de Ramadan. Als niet moslim bent u niet verplicht om mee te doen aan de Ramadan en kunt u overdag gewoon eten en drinken. Het wordt wel zeer gewaardeerd om dit niet voor de neus van iemand te doen die wel vast. Roken of alcohol drinken in het openbaar worden niet gewaardeerd, maar in toeristische hotels is ook dit verder geen probleem.

  • Eid al Fitre (Suikerfeest)

Dit is de eerste belangrijke Islamitische feestdag en wordt ook wel het kleine feest genoemd. Het Suikerfeest wordt gevierd als de Ramadan vastenperiode eindigt. Veel mensen gaan dan naar familie om het feest gezamenlijk te vieren, waardoor het openbare leven zo’n 3 dagen grotendeels stil komt te liggen.

  • Eid al Adha (Offerfeest)

Het offerfeest is de grootste Islamitische feestdag. Voorafgaand aan het offerfeest vindt de Hadj plaats, de heilige pelgrimstocht naar Mekka die iedere moslim met voldoende geld minimaal eens in zijn leven moet volbrengen. Verder is het gebruikelijk om een dier te slachten op deze feestdag om vervolgens het vlees te delen met familie, buren, vrienden en de armen. Het is dus een feest van samenkomen en met elkaar delen en erg belangrijk voor alle moslims.

  • Muharram (Islamitisch nieuwjaar)

Muharram is de start van het islamitische jaar en valt samen met de Hijrah, de herdenking van de start van de Profeet’s reis van Mekka naar Medina in 622 voor Christus. 

Gebruiken

Zoals de omringende landen in het Midden-Oosten, is Oman een Islamitische Staat. Echter, in tegenstelling tot veel andere landen op het Arabisch Schiereiland, is Oman een open land en op veel gebieden zelfs één van de meest vooruitstrevende landen van de regio.

Vrouwen op hogere posities is heel normaal in Oman. Alcohol en de meeste andere westerse gewoontes worden hier inmiddels ook als redelijk normaal gezien. Dit geldt ook voor westerse kleding, maar pas toch enigszins op met uw kledingkeuze. Korte broeken boven de knie, blote schouders, strakke kleding en teveel bloot kan als aanstootgevend worden gezien en lichamelijk contact op straat tussen mannen en vrouwen wordt niet gewaardeerd.

Wanneer u een moskee wil bezoeken, dient u zich te houden aan de kledingvoorschriften (schouders en benen bedekt, hoofdbedekking voor vrouwen). Badkleding mag alleen gedragen worden bij het zwembad of op het strand. Topless zonnen of zwemmen is streng verboden. Tijdens de Ramadan maand zijn de regels scherper en gelden er strengere regels m.b.t. eten en drinken in het openbaar.

De fantastisch mooie omgeving en bijzondere mensen van Oman zult u zeker op beeld willen vastleggen. Vraag wel altijd even om toestemming als u een foto wil maken van mensen. Zeker voor vrouwen en bedoeïenen is toestemming noodzakelijk.

Reisdocumenten/Visum

Reizigers naar Oman hebben een geldig Nederlands paspoort/Belgisch internationale reispas nodig dat bij binnenkomst in Oman nog minimaal zes maanden geldig is.

Voorafgaand aan de reis dient er een E-visum te worden aangevraagd via het online aanvraagsysteem. Een single entry toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 30 dagen verblijf kost OMR 20 per persoon (ca. € 50 p.p.). Tijdens de aanvraag heeft u onder andere een digitale pasfoto en een creditcard nodig. De aanvraag dient uiterlijk 1 week voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. De bevestiging van de visumaanvraag ontvangt u binnen 72 uur via email.

Het is ook mogelijk om het E-visum aan te vragen via onze partner Visa4travel. In dat geval zijn er extra afhandelingskosten van toepassing. De betaling kan geschieden via creditcard of iDEAL op Visum Oman aanvragen.

Bezoekt u Oman met een cruise? Speciaal voor cruisepassagiers zijn visa gratis tot een verblijfsduur van maximaal 48 uur. Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden.

Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse/Belgische nationaliteit. Houdt u er rekening mee dat de informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum aan verandering onderhevig is.

Oman

Ontdek de wereld met ons

Wij ontwerpen op maat gemaakte reizen voor mensen die op zoek zijn naar een buitengewone ervaring die verder gaat dan het gebruikelijke. Ons team van getalenteerde reisontwerpers en lokale gidsen werkt nauw samen om voor u een ultieme reiservaring te creëren en de bestemming echt laat beleven.

REISVOORSTEL AANVRAGEN