Menu
Bali in ultieme luxe Bali in ultieme luxe

Indonesië

Ultieme luxe in Balinese sferen

Luxe in Balinese sferen

Bali is een prachtig en sfeervol eiland waar ontzettend veel verschillende ervaringen op te doen zijn. Het eiland heeft zoveel verschillende plekjes om te ontdekken. Van prachtige groene jungles en uitgestrekte rijstterrassen, indrukwekkende bergen en vulkanen, tot pareltjes van hindoeïstische tempels en heerlijke zandstranden om helemaal tot rust te komen.
De vriendelijke Balinezen en het overheerlijke eten maken het plaatje af.

De reis voerde me langs drie uiteenlopende locaties om in drie hele verschillende, stijlvolle hotels te verblijven.

rijstvelden rijstvelden
Bali Bali
Bali Bali

AMANKILA

In Oost-Bali in het berglandschap bij het plaatsje Manggis, waar de bergflank afloopt richting zee, ligt verscholen in het groen het prachtige Amankila. De bouwstijl komt van de hand van architect Ed Tuttle, die de suites heeft ontworpen als Balinese strandhuizen die op palen tussen de frangipani en bougainvillea prijken, met veel gebruik van voornamelijk teakhout. Het was helaas al aan het schemeren toen ik aankwam, dus ik moest tot morgen wachten om het resort in volle glorie te zien.

Bij het inchecken werd me verteld dat er over een kwartier een dansvoorstelling zou beginnen bij het infinity zwembad. Daar wilde ik wel bij zijn, dus nadat ik me vliegensvlug had omgekleed, zocht ik m’n weg naar het zwembad. De trappen die afdalen naar het zwembad waren voor de gelegenheid aangekleed met kussens en kaarsjes die het geheel een romantische sfeer gaven. Onder het genot van een drankje en een knabbeltje begon het optreden, de ‘Frog Dance’, dat er professioneler uitzag dan optredens die ik tot nu toe gezien had. Drie maal per week vindt er een dansvoorstelling plaats, elke keer een andere dans. Op de overige dagen is er livemuziek.

Na het optreden begaf ik me naar The Restaurant, waar zowel Indonesische als westerse gerechten op de kaart staan. De Nasi Campur, waarbij je rondom een bolletje rijst een aantal Balinese gerechtjes geserveerd krijgt, is een aanrader. Reis je met z’n tweeën en houd je beide van Indonesisch, bestel dan zeker de rijsttafel of de Megibung, wat een soort Balinese versie hiervan is.

Amankila Amankila
Amankila Amankila

Ik verbleef in een Pool Suite, met een heel fijn zwembadje op het terras en natuurlijk heerlijke ligbedjes. De slaapkamer was ruim, ingericht in lichte kleuren met veel houtgebruik, rattan stoelen en tafels ingelegd met een soort kokosschil-tegeltjes. Het hemelbed bood een zeer goede nachtrust en het was heerlijk rustig wakker worden op het terras met een zelf gezet kopje koffie. Het a la carte ontbijt in The Restaurant bood veel te veel keuze, maar smaakte voortreffelijk. De ‘tropical granola bowl’ en de ‘avocado toast’ zijn echte aanraders.

Ik heb geen experience via het Amankila gedaan, omdat ik vooraf al een excursie met privégids had geregeld om de omgeving te verkennen. We gingen onder andere naar Candidasa, Amlapura en het prachtige Tirtagangga waterpaleis. Even heerlijk cultuur snuiven. In de middag had ik tijd om even aan het schitterende infinity zwembad van het hotel te liggen, dat uit 3 lagen bestaat en is geïnspireerd op de rijstterrassen van Bali. Ook de Beach Club was een aangename plek, gelegen aan een donker zandstrand met paviljoentjes waar je je heerlijk kunt terugtrekken met een fris drankje.

Tirtagangga Tirtagangga

KAPPA SENSES UBUD

Een privétransfer bracht mij in een kleine 2 uur naar Ubud, in het hart van Bali. Ook dit is een bergachtige omgeving doorspekt met groene rijstterrassen. Ik verbleef buiten het centrum van Ubud, in het Kappa Senses Ubud, dat midden tussen de rijstvelden ligt. Dit villaresort wil alle zintuigen aanspreken en tijdens m’n verblijf is dat zeker gelukt.

De lobby is weids en open en het welkomstdrankje is heerlijk verfrissend na de autorit. Het inchecken gebeurt vliegensvlug en per buggy word ik naar mijn One Bedroom Pool Villa Rice Field View gebracht. Een hele mond vol, maar je krijgt wat je boekt. Hoewel de villa prachtig is, word ik meteen naar mijn terras getrokken. Wauw, wat een schitterend uitzicht over de rijstvelden. Het is niet alleen het uitzicht, maar vooral de rust die mij hier aanspreekt. Liggend op het ligbedje op mijn terras, uitkijkend over de wuivende halmen van het rijstveld, hoor ik alleen maar vogeltjes kwetteren en in de verte een enthousiaste haan kraaien.

Ik dineer vanavond in het fine dining restaurant Kokokan, waar de Javaanse keuken en westerse gerechten op de menukaart staan. Als er in een goed restaurant ‘rendang’ op de menukaart staat, ben ik om en hier was hij heerlijk en vooral lekker pittig.

De volgende ochtend nam ik wederom eerst tijd voor een kop koffie op mijn terras. Wat is dit fantastisch wakker worden. Er hing nog wat mist over de rijstvelden en in de verte hoorde ik meerdere hanen de ochtend aankondigen. Helemaal ontspannen begaf ik me naar het ontbijtrestaurant. De Eggs Benedict met zalm was uitstekend bereid en de kop koffie hier was goddelijk.

Na het ontbijt had ik een activiteit besproken, of ‘Kappa Senses Instant’ zoals het hier genoemd wordt. Deze zijn bij de kamerprijs inbegrepen. Het verzamelpunt was de permacultuur-tuin, een interessante plek om doorheen te wandelen. Zoveel planten en kruiden; waarvan vele heerlijk roken. We begaven ons vervolgens naar een nabijgelegen rijstveld, waar we via een smal zandpaadje doorheen wandelden. Hier werd ons de Subak-irrigatie uitgelegd. Dit is een Balinees irrigatiesysteem waarbij de rijstvelden via kanaaltjes en tunneltjes bewaterd worden. Ik heb al ontzettend veel rijstvelden gezien in m’n leven maar er nooit over nagedacht dat er zo’n intrigerend bewateringssysteem achter zit.

Kappa Senses Ubud Kappa Senses Ubud
Kappa Senses Kappa Senses

’s Middags vlei ik mij op een bedje bij het hoofdzwembad, een mooi infinity zwembad met uitzicht op de rijstvelden. Na hier wat gerust en rondgekeken te hebben, ben ik toch wel erg benieuwd naar het Jungle River zwembad in het Danu Jungle deel van het resort. Dat is geen recht-toe-recht-aan zwembad, maar een zwembad dat als een lagune door de groene begroeiing kronkelt. Ik besluit dit zwemmend te gaan verkennen en de jungle-achtige omgeving vol kwetterende vogeltjes creëert een schitterend plaatje. Hier breng ik de rest van de middag door, tot het tijd is voor m’n spa-afspraak.

Een spabehandeling hier is een ware belevenis. De ontvangstruimte is prachtig en ik neem plaats in een soort halfopen cabine, waar ik een consult krijg. Ik kies voor een ontspannende Balinese massage. Na de massage wordt ik helemaal rozig begeleid naar de halfopen ontspanningsruimte op het dak, met prachtig uitzicht over het resort en de rijstvelden. Met een heerlijk kopje thee die smaakt naar chocolade (het klinkt heel apart maar het is echt heerlijk!) zie ik de zon langzaam ondergaan waarbij de kleuren van het resort langzaam mee veranderen. Wat een cadeautje!

JIMBARAN PURI, A BELMOND HOTEL

Een privétransfer brengt me in een kleine anderhalf uur naar Jimbaran in het zuiden van Bali, voor een afsluiting aan het strand. Het Jimbaran Puri is geïnspireerd op een traditioneel Balinees dorp met huisjes gemaakt van lokale materialen en rieten alang-alang daken. Dit alles temidden van een uitgestrekte tropische tuin. Het prachtige infinity zwembad, direct aan het strand gelegen, is gemaakt van Javaans gesteente dat een smaragdgroene gloed heeft in het zonlicht.

M’n Garden View Cottage Suite voelt heel huiselijk aan. De suite is warm ingericht met veel hout en gebruik van lichte, aardse kleuren. Het hoge alang-alang dak geeft de suite extra sfeer, evenals de charmante ramen met houten luiken. In het tuintje kun je heerlijk relaxen, al heb ik de meeste tijd aan het prachtige infinity zwembad en aan het strand doorgebracht. Het personeel onthoudt je naam en komt je regelmatig vragen of je iets te drinken wilt. De persoonlijke service hier maakt een verblijf echt helemaal af.

Uluwatu Uluwatu

Aan het einde van de middag had ik de sunset cruise geboekt. Het was genieten van het uitzicht terwijl de zon zich langzaam laat zakken en zowel de lucht als de kust een kleurrijk palet laat doorlopen. We varen naar de Uluwatu Tempel, waar het anker wordt uitgegooid en je van de rust kunt genieten. Hier voert de kapitein een Balinese zegeningsceremonie uit. Een rustgevende afsluiting van de dag.

M’n favoriete restaurant is het Nelayan Restaurant, gelegen aan het strand. De ruime kaart biedt een keur aan verschillende gerechten, zowel Indonesisch als westers, maar niets smaakt beter aan het strand dan een vers visgerecht. Het ontbijt hier is overigens ook niet te versmaden. De selectie aan kazen hier is opmerkelijk, maar ook het verse fruit en de sapjes vormen een goede basis om de dag mee te beginnen.

Jimbaran staat bekend om de goede lokale verse visrestaurants aan het strand. Vanaf dit hotel wandel je gemakkelijk naar restaurantjes in de omgeving en aan het strand. Dus ook buiten het hotel is er een ruime keuze om de smaakpapillen te verwennen.

Nelayan Restaurant Nelayan Restaurant